Laxcheesecake i portion
Läckra laxcheesecakes i portionsformar. Har du inga portionsformar fungerar receptet lika bra till en stor form.
Av Bitte E:son Forsberg. Foto: Anders Norrsell
Du behöver
- 200 g kantskuren kavring
- 75 g smält smör
- 4 st gelatinblad
- 2.5 dl crème fraîche
- 300 g färskost
- 0.5 st finhackad rödlök
- 3 msk finhackad dill
- 3 msk riven pepparrot
- 80 g röd stenbitsrom
- 0.5 tsk salt
- 0.5 krm svartpeppar
- 300 g kallrökt skivad lax
- dillvippor
- rivet citronskal
Gör så här
Smula kavringen, gärna i matberedare. Blanda med smöret.
Smörj 8 portionsformar, tryck ut massan och låt stå i kylen i 30–40 minuter.
Blötlägg gelatinet i ca 10 minuter. Blanda crème fraiche, färskost och rödlök. Rör i dill, pepparrot och rom.
Ta upp gelatinet och krama ur all vätska. Smält försiktigt i en kastrull med några matskedar av färskostblandningen. Blanda ner gelatinblandningen i färskostfyllningen. Salta och peppra.
Fördela fyllningen jämnt i formarna. Låt vila i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.
Dela laxskivorna i remsor och lägg dem på cheesecaken. Toppa med dill och citronskal.