RECEPT FRÅN HJ

Laxcheesecake i portion

Läckra laxcheesecakes i portionsformar. Har du inga portionsformar fungerar receptet lika bra till en stor form.

Av . Foto: Anders Norrsell

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 200 g kantskuren kavring
  • 75 g smält smör
  • 4 st gelatinblad
  • 2.5 dl crème fraîche
  • 300 g färskost
  • 0.5 st finhackad rödlök
  • 3 msk finhackad dill
  • 3 msk riven pepparrot
  • 80 g röd stenbitsrom
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 krm svartpeppar
  • 300 g kallrökt skivad lax
  • dillvippor
  • rivet citronskal

Gör så här

1

Smula kavringen, gärna i matberedare. Blanda med smöret.

2

Smörj 8 portions­formar, tryck ut massan och låt stå i kylen i 30–40 minuter.

3

Blötlägg gelatinet i ca 10 minuter. Blanda crème fraiche, färskost och rödlök. Rör i dill, pepparrot och rom.

4

Ta upp gelatinet och krama ur all vätska. Smält försiktigt i en kastrull med några matskedar av färskostblandningen. Blanda ner gelatinblandningen i färskostfyllningen. Salta och peppra.

5

Fördela fyllningen jämnt i formarna. Låt vila i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.

6

Dela laxskivorna i remsor och lägg dem på cheesecaken. Toppa med dill och citronskal.


Recept