Laxburgare med ugnsbakade grönsaker

En supergod rätt.

Du behöver

  • 500 g laxfilé skinn- och benfri
  • 1/2-1 st röd chili
  • 1 tsk salt
  • saft rivet skal och pressad av 1 lime
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 dl matlagningsyoghurt

Ugnsbakade grönsaker:

1 st lök knippe färsk
2 st rödlökar
1 st morötter knippe
5 st potatis
2 msk smör eller margarin
1 tsk gourmetsalt

Wasabismör:

50 g smör
2 tsk wasabi
2 krm salt

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala och skär löken till de ugnsbakade grönsakerna i stora klyftor. Skala morötter och skär dem i bitar. Skala och skär potatisen i båtar.

2
Smält matfettet i en långpanna. Lägg i grönsakerna och potatisen. Strö på salt och rör om så att allt blir blankt.

3
Stek mitt i ugnen ca 40-45 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

4
Rör samman smör, wasabi och salt under tiden.

5
Dela chilin och ta bort hinnor och kärnor. Finhacka chilin. Skär laxen i mindre bitar.

6
Lägg laxbitarna tillsammans med chilin i en mixer eller matberedare. Mixa det ganska grovt. Tillsätt salt, potatismjöl, saft och skal av lime och yoghurt. Rör till en färs.

7
Forma färsen till 4 biffar. Stek laxburgarna i lite matfett ca 2 minuter per sida.

8
Toppa burgarna med wasabismöret och bjud ugnsbakade grönsaker till.


Kommentar:
Har du ingen mixer eller matberedare så går det bra att finhacka laxen till burgarna med en kniv. Istället för wasabi Får du inte tag på wasabi så rör ner 2 msk riven pepparrot istället i smöret till laxburgarna.

Scroll to Top