Du behöver
- 4 st potatis av fast sort
- 0.5 st purjolök
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- 1 msk rapsolja
- 2 msk tomatpuré
- salt vitpeppar
- 1 tsk torkad timjan
- 2 krm dragon torkad
- 2 st fiskbuljongtärning
- 2 dl vitt vin torrt
- 2 dl crème fraîche
- 2 dl matlagningsgrädde
- 6 dl vatten
- 4 bitar laxfilé à 140 g
- 500 g räkor med skal ca 200 g skalade
- 1 st musslor på burk, 225 g
Vitlöksbröd:
1 st baguette
50 g smör
2 st vitlöksklyftor
2 krm salt
2 msk hackad persilja
Garnera med:
hackad persilja
Ugn: 225° grill
Gör så här
1
Skala och skär potatisen i bitar. Ansa och skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs potatis, purjolök, lök och vitlök i en stor gryta med smör och olja.
2
Tillsätt tomatpuré, salt, peppar, timjan, dragon och buljongtärningar, och rör om. Späd med vin, crème fraiche, grädde, vatten, och låt sjuda i 15 minuter.
3
Skär laxen i stora tärningar och låt sjuda försiktigt i soppan, ca 3 minuter. Skala räkorna och spara några till garnering. Låt musslorna rinna av i en sil. Tillsätt räkor och musslor till soppan, strax innan servering. Låt soppan bli het. Garnera med hackad persilja.
4
Vitlöksbröd: Skär baguetten i skivor som är 2 cm breda. Blanda rumsvarmt smör, riven vitlök, salt och persilja i en skål och bred på brödskivorna. Lägg vitlöksbröden på en plåt med bakplåtspapper och gratinera i ugnen, ca 5 minuter. Serveras varma till soppan.