Lax- och skaldjurssoppa med vitlöksbröd

En soppa full av godsaker mättar och värmer gott så här i vintertid!

Du behöver

  • 4 st potatis av fast sort
  • 0.5 st purjolök
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk tomatpuré
  • salt vitpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 krm dragon torkad
  • 2 st fiskbuljongtärning
  • 2 dl vitt vin torrt
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 6 dl vatten
  • 4 bitar laxfilé à 140 g
  • 500 g räkor med skal ca 200 g skalade
  • 1 st musslor på burk, 225 g

Vitlöksbröd:

1 st baguette
50 g smör
2 st vitlöksklyftor
2 krm salt
2 msk hackad persilja

Garnera med:

hackad persilja

Ugn: 225° grill

Gör så här

1
Skala och skär potatisen i bitar. Ansa och skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs potatis, purjolök, lök och vitlök i en stor gryta med smör och olja.

2
Tillsätt tomatpuré, salt, peppar, timjan, dragon och buljongtärningar, och rör om. Späd med vin, crème fraiche, grädde, vatten, och låt sjuda i 15 minuter.

3
Skär laxen i stora tärningar och låt sjuda försiktigt i soppan, ca 3 minuter. Skala räkorna och spara några till garnering. Låt musslorna rinna av i en sil. Tillsätt räkor och musslor till soppan, strax innan servering. Låt soppan bli het. Garnera med hackad persilja.

4
Vitlöksbröd: Skär baguetten i skivor som är 2 cm breda. Blanda rumsvarmt smör, riven vitlök, salt och persilja i en skål och bred på brödskivorna. Lägg vitlöksbröden på en plåt med bakplåtspapper och gratinera i ugnen, ca 5 minuter. Serveras varma till soppan.

Scroll to Top