RECEPT FRÅN HJ

Lax med krossad potatis och sandefjordssås

Lättlagad lax serveras med en ljuvlig sås.

Av . Foto: Erik Karlsson

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 700 g delikatesspotatis
  • 500 g räkor med skal
  • 4 st salladslökar
  • 4 bitar laxfilé à 140 g
  • salt
  • peppar
  • 2 msk smör
  • dill
  • Sandefjordssås

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g smör
  • finrivet skal av 0,5 citron
  • 1 msk pressad citronsaft
  • sockerärter

Gör så här

1

Koka potatisen och låt den ånga torr. Skala räkorna. Skölj och strimla salladslöken.

2

Torka laxbitarna och krydda dem med salt och peppar. Stek laxen i smör på medelvärme, ca 5 minuter per sida.

3

Sandefjordssås: Koka upp grädde och crème fraiche. Lägg i smöret i bitar och koka ihop såsen ett par minuter. Smaka av med citronskal, citronsaft, salt och peppar.

4

Lägg upp potatisen på ett fat och krossa den med en gaffel. Lägg på laxen och strö över räkor, salladslök och dill. Ringla över lite av såsen och servera resten bredvid. Servera med sockerärter.


Recept