Lantpaté med cumberlandsås

Gör din egen köttpaté, det är både lätt och lönsamt. Patè är gott som entrérätt men den passar lika bra på ett buffébord till en större mottagning.

Du behöver

  • 500 g köttfärs
  • 200 g skinka rökt
  • 1 st gul lök
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 2 dl vispgrädde

Cumberlandsås:

1 dl rödvinsgelè
3 msk sherry eller portvin
2 msk apelsinsaft nypressad
1 tsk senapspulver
1 krm malen ingefära
0.5 st citron finstrimlat skal av

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 12-15 skivor:

Gör så här

1
Rör ut gelèet till såsen med sherry eller portvin tills blandningen blir slät och jämn. (om det är svårt kan man värma det försiktigt så att geléet smälter.) Tillsätt apelsinsaft, senapspulver och ingefära. Skala av det gula skalet på citronen och skär det i tunna strimlor. Låt dem koka i lite vatten ca 5 minuter. Låt skalstrimlorna rinna av. Lägg ner dem i såsen och ställ den kallt att mogna i smaken.

2
Skala löken och hacka den. Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett. Låt den svalna. Tärna skinkan.

3
Arbeta samman färsen med ägg, mjöl och grädde. Krydda färsen med salt, peppar och timjan. Rör ner lök och skinktärningar i färsen. Arbeta till en smidig smet.

4
Häll smeten i en smord ca 1 1/2 liters form. Jämna till kanten. Grädda patèn mitt i ugnen ca 75 minuter. Låt patèn kallna i sin form innan den stjälpes upp och skäres i skivor. Garnera eventuellt patèn som på bilden. Bjud små gurkor (cornichons) cumberlandsås, oliver och gott bröd till.

Scroll to Top