Långkokt lamm från Grekland

Du behöver 1,5 kg lammrygg eller bog olivolja salt nymald peppar 2 st morötter 2 st gula lökar 4 st vitlöksklyftor 1 st fänkål 2...

Du behöver

  • 1,5 kg lammrygg eller bog
  • olivolja
  • salt
  • nymald peppar
  • 2 st morötter
  • 2 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st fänkål
  • 2 st burkar hela tomater á 400 g
  • 2 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 3 st lagerblad
  • 1 msk oregano torkad
  • 2 tsk mynta torkad
  • 2 burk stora vita bönor á 400 g
  • 1 dl oreganoblad färska
  • 4,5 msk mynta hackad
  • 150 g fetaost
  • 1,5 dl kalamataoliver

Ugn: 225°

Gör så här

1

Bryn köttet i olivolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en liten långpanna eller stor ugnsfast form.

2

Skala morötter, lök och vitlök. Skär morötter, lök och fänkål i bitar och hacka vitlöken. Lägg grönsakerna runt köttet. Blanda tomater, vatten, fond och torkade kryddor. Häll tomatblandningen över kött och grönsaker.

3

Täck formen med aluminiumfolie. Stek mitt i ugnen tills köttet är riktigt mört, 2–2 1/2 timmar. Ös några gånger under tiden.

4

Skölj bönorna och låt rinna av. Blanda i bönor, färsk oregano och mynta. Stek ytterligare cirka 10 minuter utan folie. Smaka av med salt och peppar.

5

Ta ut grytan och strö över smulad ost och oliver.


Kommentar:
Den här smakrika grytan med värmande medelhavssmaker tillagas i ugnen. Att strö fetaost och oliver över grytan ger en härlig smakbrytning. Eftersom grytan innehåller vita bönor behövs egentligen inget annat tillbehör än ett gott bondbröd och en sallad.

Scroll to Top