RECEPT FRÅN HJ

Lammstek med potatis- och chèvregratäng

Av . Foto: Pelle Bergström

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 1 st urbenad lammstek ca 1 ½ kg
  • 1.5 msk flingsalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • rosmarinkvistar
  • 250 g grön sparris
  • Potatisgratäng

  • 1 kg potatis
  • 0.5 st hackad gul lök
  • 5 dl grädde
  • 2 st finhackade vitlöksklyftor
  • salt
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 200 g chèvre
  • 1 msk flytande honung
  • timjankvistar
  • Ugn: 150–225º

Gör så här

1

Bind upp köttet med steksnöre och gnid in salt, peppar och vitlök.

2

Hetta upp en stekpanna och stek köttet i smör tills det har fin färg runt om. Stick ev in rosmarinkvistar.

3

Lägg köttet i en ugnsform och tillaga mitt i ugnen i 150° till en innertemperatur på 57°, ca 1 ½ timme.

4

Låt steken vila på skärbräda ca 10 minuter, skär upp i skivor.

5

Potatisgratäng: Skala och skiva potatisen. Lägg i en kastrull med löken och häll på grädde. Tillsätt vitlök, salt och cayennepeppar.

6

Koka upp, låt sjuda 10 minuter. Rör om då och då.

7

Häll över i en gratängform och lägg skivad chèvre ovanpå. Ringla över honung och garnera med timjan.

8

Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter i 225°.

9

Lägg sparris i saltat, kokande vatten 1–2 minuter och servera till.


Recept