Du behöver
- 1 st urbenad lammstek ca 1 ½ kg
- 1.5 msk flingsalt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 st pressad vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- rosmarinkvistar
- 250 g grön sparris
Potatisgratäng
1 kg potatis
0.5 st hackad gul lök
5 dl grädde
2 st finhackade vitlöksklyftor
salt
0.5 tsk cayennepeppar
200 g chèvre
1 msk flytande honung
timjankvistar
Ugn: 150–225º
Gör så här
Bind upp köttet med steksnöre och gnid in salt, peppar och vitlök.
Hetta upp en stekpanna och stek köttet i smör tills det har fin färg runt om. Stick ev in rosmarinkvistar.
Lägg köttet i en ugnsform och tillaga mitt i ugnen i 150° till en innertemperatur på 57°, ca 1 ½ timme.
Låt steken vila på skärbräda ca 10 minuter, skär upp i skivor.
Potatisgratäng: Skala och skiva potatisen. Lägg i en kastrull med löken och häll på grädde. Tillsätt vitlök, salt och cayennepeppar.
Koka upp, låt sjuda 10 minuter. Rör om då och då.
Häll över i en gratängform och lägg skivad chèvre ovanpå. Ringla över honung och garnera med timjan.
Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter i 225°.
Lägg sparris i saltat, kokande vatten 1–2 minuter och servera till.