RECEPT FRÅN HJ

Lammstek med potatis- och chèvregratäng

Av . Foto: Pelle Bergström

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 1 st urbenad lammstek
  • st steksnöre
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • rosmarinkvistar
  • 250 g grön sparris
  • 0.5 st citron
  • Potatisgratäng

  • 1 kg potatis
  • 0.5 st gul lök
  • 5 dl grädde
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0.5 tsk cayennepeppar
  • 200 g chèvre
  • 1 msk flytande honung
  • timjankvistar
  • Ugn:150-225º

Gör så här

1

Bind upp köttet med steksnöre och gnid in salt,peppar och vitlök. Hetta upp en stekpanna och stek köttet i smör tills det har fin färg runt om. Stick eventuellt in några rosmarinkvistar.

2

Lägg köttet i en ugnsform och tillaga mitt i ugnen i 150° till en innertemperatur på 57°, ca 1 ½ tim. Låt steken vila på skärbräda ca 10 minuter innan den skärs upp i skivor.

3

Skala och skiva potatisen. Lägg i en kastrull med löken och häll på grädde. Tillsätt vitlök, salt och cayennepeppar. Koka upp och låt sjuda 10 minuter. Rör då och då.

4

Häll över i en gratängform och lägg skivad chèvre ovanpå. Ringla över honung och garnera med timjankvistar.Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter i 225°. Lägg sparris i saltat, kokande vatten 1–2 minuter och servera till.


Recept