Lammstek med örtsmör och rotsaksgratäng

Lammkött är magert och gott och till påsk är det tradition med en härlig stek på bordet. Att vitlök och lamm hör ihop vet alla, men faktiskt så kommer lammköttets fina smak lika mycket till sin rätt med örtkryddor.

Du behöver

  • 1 st lammstek urbenad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • citron saft av 1

Örtsmör:

75 g smör eller margarin
1 st vitlöksklyfta (kan uteslutas)
1 tsk timjan mejram och rosmarin

Ugn: 175°

Rotsaksgratäng

400 g potatis
400 g morötter
100 g palsternacka
100 g rotselleri
3 st gul lök
1 tsk salt
1.5 tsk timjan
2 dl buljong
3 dl ost riven lagrad

Ugn: 225°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Gnid in steken med salt, peppar och citronsaft. Låt den ligga i rumstemperatur en stund.

2
Blanda till örtsmöret och bred detta på steken. Lägg den i en trång ugnssäker form och sätt in en stektermometer i stekens tjockaste del.

3
Ställ in steken i ugnen och stek tills termometern visar 70 grader för rosa stek eller 75 grader för genomstekt kött, ca 60-90 minuter.

4
Låt steken vila ca 15 minuter innan den skärs upp och serveras med skyn, rotsakssgratäng (se recept) och någon grönsak. Vill du inte göra rotsaksgratängen så bjud kokt potatis till.

5
Rotsaksgratäng: Skala potatis, rotfrukter och lök.

6
Grovhacka löken och grovriv potatis och rotfrukter, gärna i matberedaren.

7
Blanda det rivna med salt och timjan och lägg allt i en smord ugnssäker form med låga kanter..

8
Häll över buljong och strö över rikligt med riven ost. Grädda mitt i ugnen tills rotsakerna är mjuka, i ca 25-30 minuter. Servera till lammsteken.

Scroll to Top