Lammstek fylld med örter och ratatouillesallad

Du behöver 1 st .2 kg benfri lammstek 1.5 tsk salt 1 tsk svartpeppar Fyllning 4 st vitlöksklyftor 0.5 dl finhackad persilja 3 msk finhackad...

Du behöver

  • 1 st .2 kg benfri lammstek
  • 1.5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Fyllning

4 st vitlöksklyftor
0.5 dl finhackad persilja
3 msk finhackad rosmarin
rivet citronskal
6 st strimlade torkade aprikoser
2 msk smör

Garnering

kryddgrönt
flingsalt
torkade aprikoser

Ratatouillesallad

2 st röda paprikor
2 st gula paprikor
1 st zucchini
4 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 st rödlökar
4 st vitlöksklyftor
250 g cocktailtomater
200 g småbladig sallad
citronsaft

Garnering

rosmarin

Gör så här

1

LAMMSTEK: Ugnen ska stå på 150 grader till lammet. Tag bort nätet från lammsteken om den är nätad. Vik ut köttet plant gramför dig, putsa bort lite av fettet om det behövs. Gnid in köttet med salt och peppar.

2

Finhacka persiljan. Skala och finhacka vitlöksklyftorna, strimla aprikoserna. Blanda samman samtliga ingredienser till fyllningen. Fördela blandningen på mitten av lammsteken framför dig, lämna en kant runt om utan fyllning. Vik samman steken och bind samman med hjälp av steksnöre.

3

Hetta upp matfett i ett stekjärn och bryn köttet runt om. Flytta över till en eldfast form och sätt in en kött termometer, stek vidare i ugnens mitt tills köttet har en innertemperatur på ca 62 grader. Tag ut och låt köttet vila i ca 15 minuter innan du klipper bort snöret och skivar upp köttet. Garnera med flingsalt och örter. Serveras på uppläggningsfatet med ratatouille sallad och grillade skivade citroner.

4

RATATOUILLESALLAD: Ugnen ska stå på 225 grader till salladen. Dela, kärna ur och tärna paprikorna i stora tärningar. Ansa, kärna ur och dela zucchini i stora tärningar. Blanda samman paprika och zucchini med olivolja, salt och peppar.

5

Fördela grönsakerna på en bakplåtspappersklädd långpanna och rosta strax under ugnens mitt i ca 12 minuter.

6

Skala lök och vitlök. Klyfta löken och finhacka vitlöken.

7

Tag ut plåten och vänd ner lök, vitlök och tomater. Rosta vidare i ca 10–15 minuter.

8

Tag ut och blanda samman med salladsbladen. Pressa över citronsaften. Fördela salladen på ett generöst uppläggningsfat och placera den skivade lammsteken ovanpå. Garnera och servera.

Scroll to Top