Du behöver
- 500 g lammrostbiff
- 1 msk flingsalt
- 3 msk smör
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 kg rotselleri
- 1 msk olivolja
Marinad
1 dl rödvin
2 st vitlöksklyftor
0.5 dl finhackad timjan
2 msk neutral olja
1 msk flytande honung
2 st lagerblad
1 tsk svartpeppar
tomatsalsa
200 g tomater
1 st rödlök
.5 dl strimlad färsk persilja
2 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
salt och svartpeppar
Gör så här
Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke och vänd runt köttet. Låt marinera minst 3 timmar men gärna över natten.
Sätt ugnen på 200 grader. Mosa smöret med en gaffel och blanda med vitlöken. Skär bort skalet och skär rotsellerin i 1 cm tjocka skivor. Vänd runt skivorna i olja och lägg ut dem platt på plåtar. Salta. Rosta mitt i ugnen tills de är mjuka och har fin färg, cirka 25 minuter.
Tärna tomaterna och vänd runt med resten av ingredienserna till salsan. Smaka av med salt och peppar. Precis innan rotsellerin är klar, klicka på vitlökssmöret och låt smälta inne i ugnen.
Stek eller grilla lammet till en innertemperatur på 55°. Låt vila på skärbräda 5–10 minuter innan det skärs upp i tunna skivor.