Lammracks med krämig vitlökssås

Bryn lammracken i god tid och sätt in dem i ugnen strax före servering. Den lättlagade och smakrika såsen passar utmärkt till lamm, liksom klyftpotatis med örter. Bli inte förskräckta över vitlöksmängden då vitlöken får en mild smak när den steks långsamt.

Du behöver

  • lammrack
  • smör
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • rosmarin ev. färsk

Sås:

1 st vitlök
smör
2 st sardellfilé
1 dl vatten
0.5 msk kalvfond
2 dl crème fraîche
1 tsk kinesisk soja
2 msk hackad färsk rosmarin

Servera med:

klyftpotatis se recept

Ugn: 150°

Gör så här

1
Bryn köttet runtom i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg ev på kvistar av färsk rosmarin och bind om med bindgarn.

2
Lägg över köttet i en liten långpanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet, den ska inte nudda benen. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 60º för rosa kött.

3
Vira in köttet i aluminiumfolie och låt det vila, ca 10 minuter. Då stiger temperaturen ytterligare och köttet “sätter sig” så att all köttsaft inte rinner ut när man skär i det. Skär upp köttet mellan varje ben.

4
Sås: Skala och skiva vitlöksklyftorna och stek dem mjuka och genomskinliga på svag värme i en stekpanna med smör. Hacka sardellerna. Rör i sardeller, vatten, fond, crème fraiche och soja, och koka ihop såsen några minuter. Mixa såsen slät. Tillsätt rosmarin. Servera med klyftpotatis.

Scroll to Top