Du behöver
- 0.5 st vaniljstång
- 2.5 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1.5 msk lakritspulver
- 6 st äggulor
- 1 dl strösocker
Gratinering:
strösocker
Servera med:
hallonsorbet
hallon
Ugn: 150°
Gör så här
1
Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg ner vaniljstång och frön i en ka-strull tillsammans med grädde och mjölk.
2
Koka upp och sjud i 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och ta upp vaniljstången. Rör i lakritspulver, börja med den lilla mängden.
3
Vispa upp äggulor och socker i en skål och rör i gräddblandningen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lakritspulver. Sila smeten.
4
Smörj 5 ugnsfasta portionsformar och ställ i en form. Fördela smeten i formarna och ställ formen i ugnen. Fyll på med kokande vatten upp till minst halva höjden på formarna.
5
Tillaga i ugnen i 40 minuter. Ta upp formarna och låt kallna. Strö över socker och bränn av med gasolbrännare eller gratinera högt upp i ugnen under grillelementet. Servera med hallonsorbet och hallon.