RECEPT FRÅN HJ

Lailas glutenfria kanelbullar

Att baka kaffebröd på glutenfri mjölmix fordrar lätt handlag eftersom degen ofta är ganska kladdig. Laila Knutsson i Kävlinge har lyckats ta fram en ny mix som är lätt att knåda och kavla.

Foto: Magnus Malmberg

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 100 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst (1 pkt)
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma mald
  • 12 dl mjölmix av Lailas glutenfria + 1
  • 1 st ägg till pensling
  • Fyllning:

  • 1.25 dl flytande fett
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kanel malen
  • Ugn: 250°

    Det här behövs till ca 30 bullar:

Gör så här

1
Sätt en deg av margarin, mjölk, jäst, socker, salt, kardemumma och 12 dl mjölmix. Degen är först ganska lös, men sväller till lagom fasthet under jäsningen. Låt degen jäsa i bunken i 30 minuter.
2
Blanda under tiden fett, socker och kanel till fyllningen. Smaksättningen blir jämnare om de tre ingredienserna blandas samman innan de breds på.
3
Arbeta samman degen efter jäsningen och pudra bordet med litet mjölmix innan du tar ut degen och knådar den lätt. Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektangulära plattor, ca 20x40 cm stora.
4
Bred på fyllning och rulla samman till rullar med skarven ned. Skär i ca 2 1/2 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt att jäsa i ytterligare 30 minuter.
5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda sedan på mittfalsen i ca 12 minuter. Bullarna kan frysas.

Kommentar:
Deg satt på Lailas glutenfria mix lämpar sig särskilt bra till degar som ska kavlas. Degen blir lätthanterlig och klibbar inte. Använd den till gifflar, vaniljbullar, pizza, piroger och annat som ska kavlas.

Recept