Du behöver

  • 250 g sidfläsk Rökt, tärnat
  • 1 st hackad gul lök
  • 2 msk kryddpeppar Mortlat
  • 1 kg potatis
  • 0.5 kg potatis Kall, kokt, pressad
  • 1 st ägg
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här

1

Stek fläsket knaprigt i en het stekpanna och häll ner i en sil att rinna av. Stek löken i samma panna tills den mjuknat, häll tillbaka fläsket. Smaka av med peppar och blanda om. Ställ att svalna något.

2

Skala och riv potatisen fint. Lägg den i ett durkslag och pressa ur vätskan. Lägg potatisen i en torr kökshandduk och krama ur ytterligare vätska. Blanda den kokta, pressade, kalla potatisen med den rivna, samt ägg, potatismjöl och salt. Blanda till en deg. Ta mer mjöl om den är för lös.

3

Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Forma degen platt i mjöliga händer. Lägg i fyllning, krama ihop till en boll. Låt ligga på mjölat bord.

4

Lägg ner kroppkakorna en och en i kastrullen. Sjud i ca 50 minuter. Servera med smält smör och rårörda lingon.


Recept