Du behöver
- 3 dl mjölk
- 1 g saffran
- 50 g jäst
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 150 g rumsvarmt smör
- 0.5 tsk salt
- 12 dl vetemjöl
- 100 g rumsvarmt smör
- 50 g ljust muscovadosocker
- finrivet skal av 1 apelsin
- 75 g smör
- 3 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 100 g vit choklad
- ägg
- pärlsocker
- mandelspån
- 20 g vit choklad
Apelsinfyllning
Chokladfyllning
Pensling
Garnera med
Ugn: 225°
Gör så här
Värm upp 2 msk av mjölken. Lägg i saffran och låt dra i 10 minuter. Smula jästen i en degskål. Lös jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten samt mjölken med saffran. Tillsätt socker, smöret i bitar, salt och mjöl.
Arbeta degen väl i maskin i 10 minuter. Låt vila övertäckt medan fyllningen rörs ihop.
Apelsinfyllning: Rör ihop smör, muscovadosocker och apelsinskal.
Chokladfyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Hacka chokladen fint. Den strös över fyllningen på degen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Kavla ut två av dem till plattor, 30 x 40 cm. Bred på fyllning och rulla ihop. Lägg rullarna på plåt med bakplåtspapper. Klipp jack i rullarna och vik flikarna växelvis åt höger och vänster.
Dela sista degbiten i tre bitar och rulla ut längder. Fläta samman dem och lägg flätan på plåt med bakplåtspapper.
Låt alla jäsa övertäckta i ca 1 1/2 timme. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och mandelspån. Grädda strax under mitten i ugnen i ca 20 minuter. Garnera chokladflätan med smält vit choklad.