RECEPT FRÅN HJ

Läckra saffranslängder

Av . Foto: Erik Karlsson

Okänd
3 stycken

Du behöver

  • 3 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 50 g jäst
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 0.5 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl
  • Apelsinfyllning

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 50 g ljust muscovadosocker
  • finrivet skal av 1 apelsin
  • Chokladfyllning

  • 75 g smör
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g vit choklad
  • Pensling

  • ägg
  • Garnera med

  • pärlsocker
  • mandelspån
  • 20 g vit choklad
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Värm upp 2 msk av mjölken. Lägg i saffran och låt dra i 10 minuter. Smula jästen i en degskål. Lös jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten samt mjölken med saffran. Tillsätt socker, smöret i bitar, salt och mjöl.

2

Arbeta degen väl i maskin i 10 minuter. Låt vila övertäckt medan fyllningen rörs ihop.

3

Apelsinfyllning: Rör ihop smör, muscovadosocker och apelsinskal.

4

Chokladfyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Hacka chokladen fint. Den strös över fyllningen på degen.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Kavla ut två av dem till plattor, 30 x 40 cm. Bred på fyllning och rulla ihop. Lägg rullarna på plåt med bakplåtspapper. Klipp jack i rullarna och vik flikarna växelvis åt höger och vänster.

6

Dela sista degbiten i tre bitar och rulla ut längder. Fläta samman dem och lägg flätan på plåt med bakplåtspapper.

7

Låt alla jäsa övertäckta i ca 1 1/2 timme. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och mandelspån. Grädda strax under mitten i ugnen i ca 20 minuter. Garnera chokladflätan med smält vit choklad.


Recept