RECEPT FRÅN HJ

Läckert fyllda lökar

Servera de fyllda lökarna tillsammans med såsen och kokt potatis eller kokt ris.

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 8 st gula lökar
  • 0.75 l buljong vatten+buljongtärning
  • 250 g nötfärs
  • 50 g vitlökskorv rökt
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 krm peppar
  • 0.5 tsk oregano
  • 1 dl kokspad från löken
  • västerbottensost riven
  • Persiljesås:

  • 3 dl vatten
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 st buljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 1 dl persilja hackad och gräslök
  • senap ca 1 tsk fransk
  • Ugn: 200°

    Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala löken och koka den knappt mjuk i buljongen ca 10-15 minuter. Ta upp löken och låt den rinna av. Skär av ett lock och gröp ur dem i mitten så att bara de 3-4 yttersta skalen är kvar.
2
Hacka det urgröpta lökköttet och korven. Blanda samman färsen med lök, korv, salt, peppar och oregano. Späd med kokspadet från löken till en lös smet.
3
Ställ lökarna i smord eldfast form. Fyll de urgröpta lökarna med färsen. Strö över riven ost. Grädda lökarna mitt i ugnen ca 30 minuter. Ös dem någon gång under stektiden med skyn som har bildats.
4
Vispa samman mjöl med vatten till såsen i en kastrull. Tillsätt grädde och buljongtärning. Låt såsen koka upp under omrörning och sedan koka på svag värme ca 3-5 minuter. Tillsätt persilja och gräslök. Smaka av med senap, salt och peppar.

Recept