Kycklingpaj i långpanna
Kycklingpajen i långpanna är enkel att laga när du ska bjuda många. Servera med en krispig grönkålssallad.
Av Kerstin Svensson. Foto: Erik Karlsson
Du behöver
- 7 dl vetemjöl
- 300 g smör
- 6 msk vatten
- 700 g kycklingfilé
- 2 msk smör
- salt och peppar
- 2 st gula lökar
- 250 g brieost
- 2 dl gröna oliver
- 6 st tomater röda och gula
- 6 st ägg
- 2 dl crème fraîche
- 3 dl vispgrädde
- 2 st påsar salladsmix á 100 gram
- 400 g repad grönkål
- 3 msk pumpakärnor
- 2 msk majonnäs
- 2 dl gräddfil
- 1 msk vitvinsvinäger
- 0.5 dl vatten
- 2 msk senap
- 1 tsk honung
Pajdeg
Fyllning
Sallad med dressing
Ugn: 225°
Gör så här
Blanda mjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla eller tryck ut degen i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga degen. Ställ i kylen i 30 minuter.
Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter.
Fyllning: Dela kycklingfiléerna en gång på längden. Bryn runt om i smör i stekpanna. Stek klart på medelvärme. Salta och peppra.
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör. Lägg den i pajskalet. Skiva kycklingen och lägg ovanpå.
Skiva brieosten och oliverna och fördela över kycklingen. Skiva tomaterna och fördela över fyllningen.
Vispa ihop ägg, crème fraiche, grädde, salt och peppar och häll över fyllningen. Peta med en gaffel så att äggstanningen rinner ner överallt.
Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, tills stanningen stelnat.
Sallad med dressing: Blanda sallad, grönkål och pumpakärnor. Rör ihop majonnäs, gräddfil, vinäger, vatten, senap och honung. Smaka av.
Servera sallad och dressing till pajen.