RECEPT FRÅN HJ

Kycklingpaj i långpanna

Kycklingpajen i långpanna är enkel att laga när du ska bjuda många. Servera med en krispig grönkålssallad.

Av . Foto: Erik Karlsson

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 7 dl vetemjöl
  • 300 g smör
  • 6 msk vatten
  • Fyllning

  • 700 g kycklingfilé
  • 2 msk smör
  • salt och peppar
  • 2 st gula lökar
  • 250 g brieost
  • 2 dl gröna oliver
  • 6 st tomater röda och gula
  • 6 st ägg
  • 2 dl crème fraîche
  • 3 dl vispgrädde
  • Sallad med dressing

  • 2 st påsar salladsmix á 100 gram
  • 400 g repad grönkål
  • 3 msk pumpakärnor
  • 2 msk majonnäs
  • 2 dl gräddfil
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0.5 dl vatten
  • 2 msk senap
  • 1 tsk honung
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Blanda mjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

2

Kavla eller tryck ut degen i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga degen. Ställ i kylen i 30 minuter.

3

Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter.

4

Fyllning: Dela kycklingfiléerna en gång på längden. Bryn runt om i smör i stekpanna. Stek klart på medelvärme. Salta och peppra.

5

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör. Lägg den i pajskalet. Skiva kycklingen och lägg ovanpå.

6

Skiva brieosten och oliverna och fördela över kycklingen. Skiva tomaterna och fördela över fyllningen.

7

Vispa ihop ägg, crème fraiche, grädde, salt och peppar och häll över fyllningen. Peta med en gaffel så att äggstanningen rinner ner överallt.

8

Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, tills stanningen stelnat.

9

Sallad med dressing: Blanda sallad, grönkål och pumpakärnor. Rör ihop majonnäs, gräddfil, vinäger, vatten, senap och honung. Smaka av.

10

Servera sallad och dressing till pajen.


Recept