Kycklingpaj i långpanna

Kycklingpajen i långpanna är enkel att laga när du ska bjuda många. Servera med en krispig grönkålssallad.

8 portioner

Du behöver

Pajdeg

7 dl vetemjöl
300 g smör
6 msk vatten

Fyllning

700 g kycklingfilé
2 msk smör
salt och peppar
2 gula lökar
250 g brieost
2 dl gröna oliver
6 st tomater, röda och gula
6 st ägg
2 dl crème fraîche
3 dl vispgrädde

Sallad med dressing

2 påsar salladsmix á 100 gram
400 g repad grönkål
3 msk pumpakärnor
2 msk majonnäs
2 dl gräddfil
1 msk vitvinsvinäger
0.5 dl vatten
2 msk senap
1 tsk honung

Ugn: 225°

Gör så här

1

Blanda mjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

2

Kavla eller tryck ut degen i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga degen. Ställ i kylen i 30 minuter.

3

Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter.

4

Fyllning: Dela kycklingfiléerna en gång på längden. Bryn runt om i smör i stekpanna. Stek klart på medelvärme. Salta och peppra.

5

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör. Lägg den i pajskalet. Skiva kycklingen och lägg ovanpå.

6

Skiva brieosten och oliverna och fördela över kycklingen. Skiva tomaterna och fördela över fyllningen.

7

Vispa ihop ägg, crème fraiche, grädde, salt och peppar och häll över fyllningen. Peta med en gaffel så att äggstanningen rinner ner överallt.

8

Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, tills stanningen stelnat.

9

Sallad med dressing: Blanda sallad, grönkål och pumpakärnor. Rör ihop majonnäs, gräddfil, vinäger, vatten, senap och honung. Smaka av.

10

Servera sallad och dressing till pajen.

Scroll to Top