RECEPT FRÅN HJ

Kycklingfrikassé

Foto: Karin Mönefors

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 900 g kyckling lårfilé av
  • Kokspad:

  • 1 l vatten
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 tsk vitpepparkorn krossade
  • 0.5 st purjolök i bitar
  • 1 st morot i bitar
  • 1 st lagerblad
  • persiljekvist
  • Kokta morötter:

  • 3 st morötter
  • buljong
  • Sås:

  • 1 msk smör
  • 2.5 msk vetemjöl
  • 6 dl buljong
  • 0.5 dl persilja
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl grädde
  • 1 st äggula
  • Servera med:

  • potatis kokt

Gör så här

1
Kokspad: Koka upp vatten och salt i en gryta. Skölj av köttet i kallt vat-ten. Dela lårfiléerna i lagom stora grytbitar.
2
Lägg ner köttet i det kokande vattnet och sänk värmen så att vattnet sjuder. Tillsätt peppar, purjolök i bitar, morot i bitar, lagerblad och persilja och sjud i ca 20 minuter.
3
Ta upp köttet och lägg i en skål. Sila buljongen och mät upp 6 dl till så-sen. Spara resten av buljongen till morötterna.
4
Kokta morötter: Skala och skiva morötterna och koka dem i resten av buljongen i ca 4 minuter.
5
Sås: Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med buljongen under omrörning. Koka såsen i 3 minuter. Smaksätt såsen med persilja, citronsaft och socker.
6
Vispa ihop grädden och äggulan och rör ner i såsen. Nu får såsen inte koka mer. Lägg ner morötterna och kycklingbitarna. Servera med kokt potatis.

Recept