Kycklingfrikassé

Du behöver 900 g kyckling lårfilé av Kokspad: 1 l vatten 1.5 tsk salt 0.5 tsk vitpepparkorn krossade 0.5 st purjolök i bitar 1 st...

Du behöver

  • 900 g kyckling lårfilé av

Kokspad:

1 l vatten
1.5 tsk salt
0.5 tsk vitpepparkorn krossade
0.5 st purjolök i bitar
1 st morot i bitar
1 st lagerblad
persiljekvist

Kokta morötter:

3 st morötter
buljong

Sås:

1 msk smör
2.5 msk vetemjöl
6 dl buljong
0.5 dl persilja
1 msk pressad citronsaft
1 tsk strösocker
1 dl grädde
1 st äggula

Servera med:

potatis kokt

Gör så här

1
Kokspad: Koka upp vatten och salt i en gryta. Skölj av köttet i kallt vat-ten. Dela lårfiléerna i lagom stora grytbitar.

2
Lägg ner köttet i det kokande vattnet och sänk värmen så att vattnet sjuder. Tillsätt peppar, purjolök i bitar, morot i bitar, lagerblad och persilja och sjud i ca 20 minuter.

3
Ta upp köttet och lägg i en skål. Sila buljongen och mät upp 6 dl till så-sen. Spara resten av buljongen till morötterna.

4
Kokta morötter: Skala och skiva morötterna och koka dem i resten av buljongen i ca 4 minuter.

5
Sås: Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med buljongen under omrörning. Koka såsen i 3 minuter. Smaksätt såsen med persilja, citronsaft och socker.

6
Vispa ihop grädden och äggulan och rör ner i såsen. Nu får såsen inte koka mer. Lägg ner morötterna och kycklingbitarna. Servera med kokt potatis.

Scroll to Top