RECEPT FRÅN HJ

Kyckling i klassisk currysås

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 st hel kyckling ca 1 kg
  • 1.5 l vatten
  • 1 st morot
  • 1 st gul lök
  • 1 bitar rotselleri
  • 0.5 st purjolök
  • 2 st lagerblad
  • 2 st persiljestjälkar
  • 1 st rosmarinstjälk
  • 8 st vitpepparkorn
  • 1 msk salt
  • Currysås

  • 2 msk smör
  • 1 msk mild curry
  • 4 dl buljong från kycklingkoket
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Servera med

  • kokt ris
  • kokt broccoli
  • kokta morötter
  • Garnera med

  • persilja

Gör så här

1

Skölj och torka kycklingen. Lägg den i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker och koka upp. Skumma av.

2

Skala och dela morot, lök och rotselleri i bitar. Ansa och strimla purjolöken grovt. Lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad, persilja, rosmarin, vitpepparkorn och salt.

3

Koka under lock i ca 45 minuter eller tills kycklingen är klar. Ta upp och låt svalna.

4

Ta av köttet från benen och dela det i stora bitar. Koka samman buljongen i 10 minuter. Sila av och spara till såsen.

5

Currysås: Smält smöret i en kastrull. Strö över curryn och låt den fräsa med. Tillsätt buljong och grädde. Låt allt få ett uppkok.

6

Rör ut mjölet i lite vatten. Tillsätt under omrörning. Koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner kycklingköttet i kastrullen.

7

Servera med ris och grönsaker. Garnera med persilja.


Recept