RECEPT FRÅN HJ

Kuvertbröd med matvete

Sockerfritt bröd.

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 2.5 dl kokande vatten
  • 3 dl matvete
  • 2 msk olja
  • 5 dl Ljummet vatten
  • 0.5 pkt jäst
  • 1.5 tsk salt
  • 12.5 dl vetemjöl
  • Ugn: 250°

    Det här behövs:

Gör så här

1
Slå kokande vatten över matvetet i en bunke och låt stå en timme att svalna.
2
Värm olja och 5 dl vatten till fingervärme (37°) och smula i 25 g jäst. Rör om så att jästen löser sig och häll blandningen över matvetet. Tillsätt salt och 10-11 dl vetemjöl.
3
Arbeta ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa i övertäckt bunke i 2 timmar.
4
Strö på 2 dl vetemjöl och arbeta samman degen efter jäsningen. Skrapa ned degen på mjölat bord och dela den i 4 bitar. Rulla ut dem till längder, lagom långa till plåtens bredd, och lägg dem på papperstäckt plåt, sida vid sida.
5
Skär varje längd i 7 bitar men skär inte riktigt igenom. Jäs brödet 15-20 minuter på plåten och grädda på mittfalsen i ugnen i 10-12 minuter.
6
Låt brödet kallna i bakduk och frys in det som inte går åt direkt.

Kommentar:
Matvete är en användbar produkt som kan användas som tillbehör i stället för potatis till kött eller fisk. Här har vi använt det i degen för att ge brödet större tuggmotstånd.

Recept