RECEPT FRÅN HJ

Kryddrubbad laxsida med rostad kål och svart ris

Av . Foto: Fabian Björnstjerna och Pelle Bergström

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 500 g laxfilé
  • 1 msk fänkålsfrön grovt mortlade
  • 0.5 msk flingsalt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • Till servering:

  • 3 dl svart ris
  • 300 g grönkål
  • 1 st rödlök i klyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 70 g babyspenat
  • chiliflakes
  • citronklyftor
  • Rostad vitlöks- och ingefärayoghurt

  • 3 st vitlöksklyftor med skal
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 20 g färsk ingefära finriven
  • 1 tsk flytande honung
  • salt

Gör så här

1

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över fänkålsfrön, salt och peppar.

2

Skär kål och lök i lika stora bitar. Vänd runt i olja och salt och fördela på plåten bredvid laxen. Tillaga mitt i ugnen tills laxen har en innertemperatur på 48°, ca 20 minuter. Låt de hela vitlöksklyftorna ligga med i ugnen de sista 10 minuterna.

3

Skala vitlöksklyftorna och mosa dem med en gaffel. Blanda med resten av ingredienserna till såsen och smaka av med salt. Vänd runt kål och lök med ris och spenat. Toppa ev med chiliflakes och servera med citronklyftor.


Recept