Picklade grönsaker
Till pickles kan man blanda grönsaker efter tycke och smak. Välj bland dina favoriter och det du har hemma.
Av Caroline Hofberg. Foto: Thomas Carlgren
Du behöver
- 1 kg blandade grönsaker t ex morötter, blomkål, stjälkselleri, små gröna tomater och paprika
- vitlöksklyftor
- dillkvistar
- 1 l vatten
- 1 dl salt
- 2 dl ättiksprit
- 3 dl vatten
- 4 dl strösocker
- 0.5 msk kryddpepparkorn
- 3 st kryddnejlikor
- 0.5 tsk vitpepparkorn
- 2 st lagerblad
Saltlag
Ättikslag
Gör så här
Skala och skiva morötterna. Bryt blomkålen i små buketter. Förväll morötter och blomkål ca 2 minuter i kokande lättsaltat vatten. Låt rinna av.
Skiva sellerin. Skär tomaterna i klyftor. Kärna ur och strimla paprikan. Lägg alla grönsaker i en skål.
Saltlag: Blanda vatten och salt. Rör tills saltet löst sig. Häll lagen över grönsakerna. Täck med plastfolie och låt stå kallt i 1 dygn.
Häll av lagen. Fördela grönsakerna i glasburkar. Lägg ett par vitlöksklyftor och några dillkvistar i varje burk.
Ättikslag: Koka upp ingredienserna. Häll den heta lagen över grönsakerna. Sätt genast på lock.
Förvara mörkt och svalt eller i kylen. Grönsakerna är färdiga efter ca 3 veckor.
När man gör pickles måste hårda grönsaker förvällas. Mjuka grönsaker behöver bara delas i mindre bitar.