RECEPT FRÅN HJ

Picklade grönsaker

Till pickles kan man blanda grönsaker efter tycke och smak. Välj bland dina favoriter och det du har hemma.

Av . Foto: Thomas Carlgren

Tillagningstid: 60 minuter
15 deciliter

Du behöver

  • 1 kg blandade grönsaker t ex morötter, blomkål, stjälkselleri, små gröna tomater och paprika
  • vitlöksklyftor
  • dillkvistar
  • Saltlag

  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • Ättikslag

  • 2 dl ättiksprit
  • 3 dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • 0.5 msk kryddpepparkorn
  • 3 st kryddnejlikor
  • 0.5 tsk vitpepparkorn
  • 2 st lagerblad

Gör så här

1

Skala och skiva morötterna. Bryt blomkålen i små buketter. Förväll morötter och blomkål ca 2 minuter i kokande lättsaltat vatten. Låt rinna av.

2

Skiva sellerin. Skär tomaterna i klyftor. Kärna ur och strimla paprikan. Lägg alla grönsaker i en skål.

3

Saltlag: Blanda vatten och salt. Rör tills saltet löst sig. Häll lagen över grönsakerna. Täck med plastfolie och låt stå kallt i 1 dygn.

4

Häll av lagen. Fördela grönsakerna i glasburkar. Lägg ett par vitlöksklyftor och några dillkvistar i varje burk.

5

Ättikslag: Koka upp ingredienserna. Häll den heta lagen över grönsakerna. Sätt genast på lock.

6

Förvara mörkt och svalt eller i kylen. Grönsakerna är färdiga efter ca 3 veckor.


Kommentar:
När man gör pickles måste hårda grönsaker förvällas. Mjuka grönsaker behöver bara delas i mindre bitar.

Recept