Du behöver
- 500 g blandfärs
- 0.75 dl havregryn
- 1.5 msk potatismjöl
- 1.5 dl mjölk 3 %
- 1 st ägg
- 1 msk lök riven gul
- 2 tsk kalvfond
- 1.5 tsk salt
- 2 krm nymald vitpeppar
- 0.5 tsk kryddpeppar malen
- 0.5 tsk kanel
- 1 msk smör till stekning
Det här behövs till 6 port:
Gör så här
1
Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk och låt svälla en stund. Tillsätt ägg, lök, fond, salt, vitpeppar, kryddpeppar och kanel. Lägg i färsen och arbeta ihop till en smidig smet.
2
Olja händerna och rulla medelstora köttbullar och lägg dem på ett smörpapper.
3
Stek köttbullarna i en stekpanna med smör, ca 5 minuter. Stek inte för många köttbullar åt gången. Skaka pannan så att köttbullarna rullar runt och får fin färg.
Köttbullstips x 3!
1. Ha inte för mycket matfett i pannan vid stekning, då rullar köttbullarna inte runt utan glider bara runt i smöret.
2. Ska du steka många köttbullar? Lägga dem i en smord långpanna och steka dem mitt i ugnen, i 200°, i ca 15 minuter. Vänd runt köttbullarna med en stekspade efter halva tiden.
3. Köttbullarna går bra att frysa in. Vid servering, tina och värm dem i stekpanna eller i ugn.