RECEPT FRÅN HJ

Kryddiga julköttbullar

Foto: Karin Mönefors

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 500 g blandfärs
  • 0.75 dl havregryn
  • 1.5 msk potatismjöl
  • 1.5 dl mjölk 3 %
  • 1 st ägg
  • 1 msk lök riven gul
  • 2 tsk kalvfond
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 0.5 tsk kryddpeppar malen
  • 0.5 tsk kanel
  • 1 msk smör till stekning
  • Det här behövs till 6 port:

Gör så här

1
Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk och låt svälla en stund. Tillsätt ägg, lök, fond, salt, vitpeppar, kryddpeppar och kanel. Lägg i färsen och arbeta ihop till en smidig smet.
2
Olja händerna och rulla medelstora köttbullar och lägg dem på ett smörpapper.
3
Stek köttbullarna i en stekpanna med smör, ca 5 minuter. Stek inte för många köttbullar åt gången. Skaka pannan så att köttbullarna rullar runt och får fin färg.

Kommentar:
Köttbullstips x 3! 1. Ha inte för mycket matfett i pannan vid stekning, då rullar köttbullarna inte runt utan glider bara runt i smöret. 2. Ska du steka många köttbullar? Lägga dem i en smord långpanna och steka dem mitt i ugnen, i 200°, i ca 15 minuter. Vänd runt köttbullarna med en stekspade efter halva tiden. 3. Köttbullarna går bra att frysa in. Vid servering, tina och värm dem i stekpanna eller i ugn.

Recept