RECEPT FRÅN HJ

Kryddig plommonmarmelad

Foto: Thomas Carlén

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 500 g plommon
  • 0.5 dl vatten
  • 1 st citron stor
  • 2 msk ingefära färsk riven
  • 5 st kardemummakapslar gröna
  • 5 dl strösocker
  • 2-3 burkar

Gör så här

1
Skölj och lägg plommonen och vatten i en stor vid gryta. Tvätta citronen i hett vatten och skär den i tunna skivor. Lägg citron, ingefära och stött kardemumma i grytan. Koka utan lock på svag värme i ca 40 minuter.
2
Passera fruktmassan genom en sil. Diska grytan och häll tillbaka purén i grytan. Tillsätt sockret, lite i taget, och låt koka ganska kraftigt utan lock i ca 15 minuter. Skumma väl och gör geléprovet, se nedan.
3
Häll upp marmeladen i rena varma burkar och förslut. Förvara marmeladen svalt. Servera till exempelvis ost, skorpor, kex eller scones.

Kommentar:
Geléprov. Ta en sked av marmeladen och lägg på en kall tallrik. Dra med baksidan av skeden genom klicken – stannar marmeladen kvar på båda sidor av strecket är marmeladen klar. Rinner den tillbaka till ursprungsläget, måste den koka längre.

Recept