Kryddig morotskaka med saffransglasyr

En saftig morotskaka hÄller sig lÀnge. SÄ hÀr Ärs smaksÀtts den med julens kryddor, torkad frukt, nötter och mörk choklad. En topping av saffransfÀrskost kÀnns bÄde julig och spÀnnande.

Du behöver

  • 200 g fikon torkade
  • 75 g valnötter
  • 100 g mörk choklad
  • 3 st Ă€gg
  • 4 dl rörsocker
  • 5 dl morot grovriven
  • 1.5 dl solrosolja
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1.5 tsk malen ingefĂ€ra
  • 1 tsk kardemummakĂ€rnor nystötta
  • 0.5 tsk muskot malen

Saffransglasyr:

100 g fÀrskost t ex Philadelphiaost
50 g smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 g saffran
0.5 st apelsin rivet skal

Garnera med:

mandelspÄn rostade
apelsinklyfta
fikon fÀrska

Ugn: 175°

8-10 bitar

Gör sÄ hÀr

1
SkÀr fikonen i smÄ bitar. Grovhacka valnötter och choklad.

2
Vispa Àgg och rörsocker pösigt. Vispa i morot, olja och apelsinskal.

3
Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kryddor och vispa i smeten. VÀnd ner fikon, nötter och choklad.

4
HÀll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. GrÀdda i nedre delen av ugnen, ca 1 1/4 timme. KÀnn med en prov-sticka att den Àr fÀrdiggrÀddad. LÄt kallna.

5
Saffransglasyr: Rör ihop rumsvarm fÀrskost, rumsvarmt smör, siktat florsocker, vaniljsocker, saffran och apelsinskal, och bred över den kalla kakan. Garnera med rostade mandelspÄn, apelsin- och fikonklyftor.

Scroll to Top