Du behöver
- ägg
- 4 dl rörsocker
- 5 dl grovrivna äpplen
- 1.5 dl solrosolja
- rivet skal av 1 citron
- 3.5 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 0.5 tsk bakpulver
- 2 tsk kanel
- 1.5 tsk malen ingefära
- 1 tsk nystötta kardemummakärnor
- 0.5 tsk riven muskot
- 1.5 dl hasselnötter
- 100 g mörk choklad
Glasyr
100 g rumstempererad philadelphiaost
50 g rumstempererat smör
1 dl siktat florsocker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av citron
Garnera med
äppelchips
hasselnötter
pumpakärnor
Gör så här
Ugn: 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i äpple, olja och citronskal. Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kryddor. Vispa ner mjölet i smeten. Grovhacka nötter och choklad och vänd ner smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 75 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad.
Vispa eller rör ihop ingredienserna till glasyren och bred över den kalla kakan. Garnera med äppelchips, grovhackade nötter och pumpakärnor.