RECEPT FRÅN HJ

Kryddig äppelkaka med citronglasyr

Här ger egentligen inte äpplet så mycket smak, men det gör kakan saftig. Smaken får alla kryddor, nötter och choklad står för.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
10 bitar

Du behöver

  • ägg
  • 4 dl rörsocker
  • 5 dl grovrivna äpplen
  • 1.5 dl solrosolja
  • rivet skal av 1 citron
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1.5 tsk malen ingefära
  • 1 tsk nystötta kardemummakärnor
  • 0.5 tsk riven muskot
  • 1.5 dl hasselnötter
  • 100 g mörk choklad
  • Glasyr

  • 100 g rumstempererad philadelphiaost
  • 50 g rumstempererat smör
  • 1 dl siktat florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • rivet skal av citron
  • Garnera med

  • äppelchips
  • hasselnötter
  • pumpakärnor

Gör så här

1

Ugn: 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i äpple, olja och citronskal. Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kryddor. Vispa ner mjölet i smeten. Grovhacka nötter och choklad och vänd ner smeten.

2

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.

3

Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 75 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad.

4

Vispa eller rör ihop ingredienserna till glasyren och bred över den kalla kakan. Garnera med äppelchips, grovhackade nötter och pumpakärnor.


Recept