Krämig ­skaldjurspaj

Skaldjurspajen är ett måste på sommarens buffébord. Räkor, kräftstjärtar, god ost och lite kajennpeppar kan ju inte bli annat än gott!

4 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

500 g oskalade räkor
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 msk smör
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
100 g kräftstjärtar avrunna

Äggstanning

3 ägg
2 dl kesella
2 dl grädde
2 dl riven lagrad ost
2 msk finhackad dill
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm kajennpeppar

Garnera med

dill
Citronrasp

Ugn: 225°

Gör så här

1

Pajdeg: Blanda mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vatten och kör till en degboll. Svep in degen i plastfolie. Förvara svalt i ca 30 minuter . Låt den vila svalt i kylen i ca 20 minuter. Tryck ut degen i en smord avlång form. Nagga pajskalet med en gaffel.

2

Förgrädda i ugnens mitt i ca 10 minuter. Låt svalna.

3

Skala räkorna. Skala och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna paprikan. Hetta upp smöret och fräs purjo, vitlök och paprika utan att det får färg. Tillsätt tomatpurén och rör om.

4

Tillsätt vinet och koka samman i 3–4 minuter. Ta av från plattan och vänd ner räkor och kräftstjärtar.

5

Vispa samman äggstanningen. Fördela ¾ av fyllningen i pajskalet. Häll stanningen över fyllningen. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner.

6

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Täck över med folie om pajen får för mycket färg.

7

Ta ut och garnera med resterande mängd fyllning, dill och citronrasp.

Scroll to Top