RECEPT FRÅN HJ

Krämig ­skaldjurspaj

Av . Foto: Anders Norrsell

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 st sats pajdeg
  • Fyllning

  • 500 g oskalade räkor
  • 1 st purjolök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd paprika
  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • 100 g kräftstjärtar avrunna
  • Äggstanning

  • 3 st ägg
  • 2 dl kesella
  • 2 dl grädde
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 2 msk finhackad dill
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm kajennpeppar
  • Garnera med

  • dill
  • Citronrasp
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Gör pajdegen. Låt den vila svalt i kylen i ca 20 minuter. Tryck ut degen i en smord avlång form. Nagga pajskalet med en gaffel.

2

Förgrädda i ugnens mitt i ca 10 minuter. Låt svalna.

3

Skala räkorna. Skala och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna paprikan. Hetta upp smöret och fräs purjo, vitlök och paprika utan att det får färg. Tillsätt tomatpurén och rör om.

4

Tillsätt vinet och koka samman i 3–4 minuter. Ta av från plattan och vänd ner räkor och kräftstjärtar.

5

Vispa samman äggstanningen. Fördela ¾ av fyllningen i pajskalet. Häll stanningen över fyllningen. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner.

6

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Täck över med folie om pajen får för mycket färg.

7

Ta ut och garnera med resterande mängd fyllning, dill och citronrasp.


Recept