Krämig lax- och räkgratäng

Snabb lagad gratäng med både lax och räkor, du kan även lägga till musslor eller kräftstjärtar om du uppskattar detta. Servera med pressad potatis.

4 portioner

Du behöver

  • 4 laxfiléer 175 g styck
  • 500 g oskalade räkor
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl vatten
  • ½ smulad fiskbuljongtärning
  • ¾ dl hackad dill
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 150 g haricots verts
  • 250 g gröna ärter
  • ärtskott
  • citronskivor

Serveras med

pressad potatis

Ugn: 225°

Gör så här

1

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Skala räkorna. Tag undan halva mängden till topping.

2

Koka samman crème fraiche, vatten och smulad buljongtärning i en kastrull i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och hackad dill.

3

Ansa bönorna och koka i lättsaltat vatten, häll av vattnet.

4

Putsa laxen och fördela bitarna tillsammans med bönorna i en smord eldfast form. Toppa med räkor. Häll såsen över och, peta med en gaffel så att såsen rinner ner överallt. Gratinera strax under ugnens mitt i ca 12–15 minuter.

5

Under tiden så pressar du potatisen. Koka också de gröna ärterna enligt förpacknings anvisningar.

6

Tag ut gratängen och toppa med kokta ärter, resterande räkor, ärtskott och citronskivor.

Scroll to Top