Krämig fisksoppa med räkor och saffran

Du behöver 500 g räkor med skal 1 st fänkål 1 st gul lök smör 2 msk tomatpuré 8 dl vatten 0.5 st purjolök 2...

Du behöver

  • 500 g räkor med skal
  • 1 st fänkål
  • 1 st gul lök
  • smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 8 dl vatten
  • 0.5 st purjolök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st morot
  • 0.5 g saffran
  • 1 tsk nystötta fänkålsfrön
  • 2 dl vitt vin
  • 400 g passerade tomater
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt
  • 500 g torskrygg
  • hackad dill

Servera med:

vitlöksbaguette

Gör så här

1

Skala räkorna. Spara räkskalen.

2

Räkfond: Dela fänkålen och skär bort roten. Skala och hacka löken. Fräs räkskal, fänkålsrot och lök på ganska hög värme i en gryta med smör. Rör i tomatpuré. Häll på vattnet och koka under lock, ca 20 minuter. Sila ifrån skalen och pressa ur all vätska.

3

Skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Skala och fintärna moroten och resten av fänkålen.

4

Fräs purjolök, vitlök, morötter och fänkål i en gryta med smör. Rör i saffran och fänkålsfrön och låt det fräsa med en stund. Häll på räkfond, vin, tomater och grädde, och koka under lock tills grönsakerna är mjuka, ca 10 minuter. Smaka av med sambal oelek och salt.

5

Skär fisken i kuber och lägg ner i soppan. Sätt på lock och dra kastrullen från värmen. Låt stå i 4–5 minuter.

6

Fördela räkorna i fyra tallrikar. Häll på soppan och strö över lite dill. Servera gärna med vitlöksbaguette.


Kommentar:
En gyllengul soppa fylld med härliga smaker brukar alltid vara tacksam att bjuda på. För den som vill passar rostad baguette som gnidits in med vitlök, olivolja och flingsalt bra att servera till.

Scroll to Top