RECEPT FRÅN HJ

Krämig fisksoppa

Räkor, musslor, vin, fänkål, saffran, timjan, basilika och annat gott ingår i denna festliga fisksoppa som blir härligt krämig när den avrundas med vispad grädde.

Foto: Hans-Ove Ohlsson

Okänd
0 portioner

Du behöver

  • 1 st purjolök
  • 0.5 st fänkålsstånd
  • 2 st morötter
  • 1.5 dl vin torrt vitt
  • 1 l fiskbuljong
  • 1 st tomater burk hela
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st saffran ark
  • 0.5 tsk basilika
  • 0.5 tsk timjan
  • 400 g fisktärningar (torsk, lax och sej)
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 20 st räkor
  • 1 st musslor burk
  • Det här behövs till 4–6 port:

Gör så här

1
Ansa och strimla purjolöken. Ansa och skiva fänkålen. Dela skivorna. Skala och skär morötterna i stavar.
2
matfett, utan att de får färg, i en stor kastrull. Späd med vin, buljong och tomater. Tillsätt pressad vitlök, basilika, saffran och timjan.
3
Låt allt småputtra under lock ca 15 minuter. Tillsätt fisken och låt soppan sjuda i ytterligare ca 5 minuter.
4
Vispa grädden till skum. Rör ner det försiktigt i soppan. Skala räkorna. Låt musslorna rinna av. Rör ner räkor och musslor i soppan. Låt nu allt bli genomvarmt, men inte koka. Klart!

Recept