RECEPT FRÅN HJ

Kräftcheesecake med stenbitsrom

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
8 portioner

Du behöver

    Botten:

  • 200 g kavring
  • 100 g smör
  • Fyllning:

  • 5 st gelatinblad
  • 0.5 st rödlök
  • 0.5 dl hackad dill
  • 400 g färskost
  • 3 dl crème fraîche
  • 3 msk storkornig stenbitsrom
  • 170 g kräftstjärtar
  • 1.5 msk pressad citronsaft
  • salt och peppar
  • Garnera med: kräftstjärtar, gräslök, dill och citron

Gör så här

1

Mixa brödet till smulor. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut i en form med löstagbar kant, klädd med bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Låt formen stå i kylen under tiden fyllningen görs.

2

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Skala och hacka löken fint.

3

Blanda dill, lök, färskost och crème fraiche. Hacka hälften av kräftstjärtarna grovt och blanda i.

4

Ta upp gelatinbladen och smält i en kastrull på svag värme. Blanda ner lite av fyllningen i kastrullen och rör om. Rör ner i resten av fyllningen och blanda väl. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

5

Häll smeten i formen. Låt stå kallt i minst 5 timmar, gärna över natten. Garnera med resten av kräftstjärtarna, gräslök, dill och citron.


Recept