RECEPT FRÅN HJ

Köttfärspirog

Av . Foto: Fabian Björnstjerna och Pelle Bergström

Okänd
24 stycken

Du behöver

  • 300 g nötfärs
  • 2 msk smör
  • 300 g vitkål tunt strimlad
  • 1 st gul lök strimlad
  • 1 st vitlöksklyfta riven
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • Deg:

  • 25 g jäst
  • 3 dl Ljummet vatten
  • 0.5 dl rapsolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 st ägg till pensling
  • Picklad gurka:

  • 2 dl vatten ljummet
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl ättiksprit 12%
  • 0.5 st gurka

Gör så här

1

Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, socker och salt. Häll i mjölet lite i taget och arbeta degen till en smidig blank deg, ca 10 minuter. Strö över lite mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa 30 min.

2

Picklad gurka: Rör ihop vatten, socker, ättiksprit tills sockret löst sig. Skiva gurkan tunt och lägg i lagen. Låt stå tills servering.

3

Stek köttfärsen i smör i het stekpanna. Tillsätt kål, lök, vitlök och stek under omrörning ca 10 minuter. Krydda med salt och peppar. Kavla ut degen på mjölat bakbord och stansa ut cirklar ca 10 cm i diametern. Lägg på lite fyllning och vik ihop till en halvmåne.

4

Tryck ihop kanterna med en gaffel och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Servera pirogerna med picklad gurka.


Recept