RECEPT FRÅN HJ

Köttfärsbiffar med stekt lök

Foto: Karin Mönefors

Okänd
1 portion

Du behöver

  • 0.5 dl pofiber eller ströbröd
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 st gul lök
  • matfett +1 msk
  • 400 g nötfärs
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • Stekt lök:

  • 2 st gula lökar
  • 1 msk matfett
  • Sås:

  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl vatten
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk kalvfond
  • salt peppar
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Servera med:

  • potatis kokt
  • tomater
  • broccoli kokt
  • Garnera med:

  • hackad persilja

Gör så här

1
Blanda pofiber och mjölk i en bunke. Låt blandningen svälla i 10 minuter. Skala och hacka löken och fräs den i 1 msk matfett. Låt den svalna.
2
Tillsätt färs, ägg, salt och peppar. Rör till en smidig färs. Forma till 8 runda biffar och lägg på ett smörpapper.
3
Gör ett rutmönster på biffarna med en stekspade. Stek dem i en stek-panna på medelvärme med 1 msk matfett, ca 3 minuter per sida. Lägg upp biffarna på ett fat och håll dem varma.
4
Skala och skiva löken. Fräs den i stekpannan med i 1/2 dl vatten. När vattnet kokat in och löken mjuknat, tillsätt matfettet och fräs löken tills den får färg.
5
Vispa samman grädde, vatten, mjöl och fond i en kastrull. Låt såsen koka under omrörning, ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.
6
Servera såsen till biffarna med den stekta löken, kokt potatis, tomater och kokt broccoli. Garnera med hackad persilja.

Recept