Köttbullar med gräddsås

Du behöver 0.5 dl ströbröd 1 dl mjölk 1 st gul lök 400 g blandfärs 1 st ägg 1 msk kalvfond 1 tsk salt 2...

Du behöver

  • 0.5 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 st gul lök
  • 400 g blandfärs
  • 1 st ägg
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk smör

Sås:

2 dl steksky + vatten
1 msk kalvfond
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
1 tsk soja
salt, vitpeppar

Servera med:

kokt potatis
gurka inlagd
lingonsylt

Gör så här

1
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla i ca 10 minuter. Skala och finhacka löken. Bryn löken lätt i en stekpanna med smör. Låt svalna. Blanda lök, ströbrödsblandningen, färs, ägg, fond, salt och peppar till en smidig smet.

2
Forma små runda köttbullar med oljade händer och lägg dem på ett smörpapper.

3
Stek köttbullarna, i ca 5 minuter, i omgångar i en stekpanna med smör. Skaka pannan så att de blir runda. Ta upp kött bullarna och håll dem varma under folie.

4
Gräddsås: Skölj ur pannan med vatten och sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt fond, grädde, mjöl och soja. Vispa och låt såsen koka i 3 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera köttbullarna med gräddsås, kokt potatis, inlagd gurka och ev lingonsylt.

Scroll to Top