Köttbullar med gräddsås

Jag tröttnar aldrig på hemgjorda köttbullar! Med klassiska tillbehör och 70/30-blandning av nöt- och fläskfärs och havregryn i smeten. Då blir de saftiga och smakar som allra bäst!

Du behöver

  • 0.75 dl havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 1 st gul lök
  • smör 1+2 msk
  • 500 g blandfärs 70/30
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald

Gräddsås:

3 dl vatten + sky
2 msk kalvfond
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk kinesisk soja
salt, vitpeppar

Servera med:

potatismos
morötter rivna
gurka inlagd
lingonsylt

Garnera med:

hackad kruspersilja

Gör så här

1
Låt havregryn och potatismjöl svälla i en skål med vatten och fond, ca 10 minuter. Skala och hacka löken fint och fräs den mjuk i en stekpanna med 1 msk smör. Låt svalna. Tillsätt lök, färs, ägg, salt och peppar till havregrynsblandningen och rör till en fast smidig smet.

2
Forma smeten till små köttbullar, ca 35 stycken, med oljade händer och lägg dem på ett smörpapper. Stek köttbullarna i omgångar, i en het stekpanna med smör, 3–4 minuter. Rulla köttbullarna mot kanten av stekpannan med stekspaden, så att ostekta ytor kommer mot stekpannans värme. Gör så tills alla ytor fått lite färg. Skaka sedan pannan, så att köttbullarna blir runda. Ta upp köttbullarna och håll dem varma under folie.

3
Gräddsås: Skölj ur stekpannan med vatten och fond och sila ner skyn i en kastrull. Red såsen med grädde blandat med mjöl. Vispa och låt såsen koka, ca 3 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Servera köttbullarna med sås, potatismos, rivna morötter, inlagd gurka och lingonsylt. Garnera med persilja.

Scroll to Top