RECEPT FRÅN HJ

Kokt rimmad oxbringa med pepparrotssås och potatisstomp

Långkok är precis vad det låter som – en kötträtt som behöver koka lång tid för att det ska bli mört. Tillaga i vanlig gryta, på spis eller ugn med lock, slowcooker eller i tryckkokare. Lång tillagningstid eller tillagning under hårt tryck gör köttet extra smakrikt och läckert. Billigt blir det också eftersom köttet inte behöver vara av de allra ädlaste bitarna, tvärtom. Högrev, bog, lägg eller bringa är vad du ska titta efter i kyldisken.

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 750 g grimmad oxbringa
  • morot
  • gul lök
  • lagerblad
  • vitpepparkorn
  • Pepparrotssås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl silad buljong
  • 2 dl gräddmjölk
  • 2.5 msk riven pepparrot
  • peppar
  • salt
  • Servera med:

  • stompad kokt potatis
  • riven pepparrot

Gör så här

1

Skölj av oxbringan och lägg den i en gryta eller tryckkokare*. Häll på kokande vatten så det täcker köttet. Koka upp och skumma. Tillsätt skalad morot, lök i bitar, lagerblad och vitpeppar. Sänk värmen. Sjud i vanlig gryta under lock, i ca 2 timmar.

2

Ta upp köttet när det är klart och sila buljongen. Lägg gärna köttet i press i en karott med en mindre ovanpå och en tyngd, 30 minuter. Skär köttet i ½ cm tjocka skivor.

3

Sås: Fräs smör och mjöl i en kastrull under omrörning. Späd med buljong och gräddmjölk, lite i taget. Låt såsen koka 5 minuter. Smaksätt med salt, peppar och nyriven pepparrot. Servera med kokt potatis som stompas med potatisstöt i grytan. Plus lite extra pepparrot på toppen.


Recept