Kokt kyckling med dillsås

Du behöver 1 st majskyckling ca 1,6 kg vatten ca 1 liter 1 st gul lök 2 st morötter 1 st rotselleri liten bit 1...

Du behöver

  • 1 st majskyckling ca 1,6 kg
  • vatten ca 1 liter
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 1 st rotselleri liten bit
  • 1 st palsternacka
  • 1 st lagerblad
  • 4.5 st vitpepparkorn

Sås:

6 dl buljong
2 st morötter
2 dl vispgrädde
maizena ca 3 msk ljus redning
0.5 st citron
socker
salt och vitpeppar
1 dl färsk dill

Till servering:

potatis kokt

Det här behövs till 4–6 port:

Gör så här

1
Skölj kycklingen i kallt vatten och lägg den i en gryta. Slå på kokande vatten, så att det täcker kycklingen.

2
Skala lök, morot, selleri och palsternacka och dela i stora bitar. Lägg grönsakerna, lagerblad och pepparkornen i grytan och låt kycklingen koka sakta under lock i ca 1 timme.

3
Prova om kycklingen är klar, genom att känna med en provnål! Nålen ska lätt gå genom köttet, och köttsaften ska vara ofärgad. Ta upp kycklingen och låt den svalna. Lossa köttet från benen och dela det i mindre bitar.

4
Sila buljongen . Häll 6 dl av buljongen i en gryta och koka ner till det återstår ca 4 dl. Skala morötterna och skär dem i sneda skivor. Låt dem sjuda i buljongen i 2–3 minuter.

5
Tillsätt grädde och red buljongen till en lätt simmig konsistens med maizena ljus redning.

6
Smaksätt såsen med citronsaft- och skal, lite socker, salt och peppar. Tillsätt kycklingen och ge grytan ett sista uppkok. Strö över grovt hackad dill och servera med kokt potatis.


Kommentar:
Salta inte vattnet när du kokar kycklingen, då är det risk att såsen blir för salt, eftersom den görs på den reducerade buljongen. Salta inte förrän det är dags att smaka av såsen!

Scroll to Top