Klassiska semlor

Ordet semla kommer från latinets simila och betyder det finaste mjölet. Och våra semlor är bakade av det finaste mjölet och sötaste sockret, fyllda med fluffigaste grädden och godaste mandeln!

Du behöver

  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 10 dl vetemjöl
  • ägg till pensling

Fyllning:

2 dl sötmandel
3 dl florsocker
1 st äggvita
inkråm från bullarna
2 msk mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Smula ner jästen i en skål. Häll över lite av degspadet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt, ägg, hjorthornsalt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Rulla ut till längder och dela varje längd i 8 bitar.

2
Rulla till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla försiktigt med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt kallna.

3
Skålla och skala mandeln. Mal mandeln eller mixa den tillsammans med florsocker i matberedare. Blanda den malda mandeln med florsocker. Rör i äggvita och arbeta ihop.

4
Skär av locken på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet och blanda med mandelmassan. Fördela fyllningen i bullarna och klicka eller spritsa på vispad grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.

Scroll to Top