Klassisk toscakaka med äpple

Sedan 30-talet kan vi njuta av den här ljuvliga kakan, som fått namnet efter den berömda operan Tosca av Pucci. En mjuk kaka med med äpplen toppas med knäckig smet full av mandel.

Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 0.5 dl mjölk
  • 1 st äpple
  • 1 msk maizena
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk kanel

Toscasmet:

100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1.5 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån

Ugn: 175°

Gör så här

1

Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver och mjöl och vänd ner i smeten tillsammans med smör och mjölk.

2

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj formen och häll i smeten.

3

Dela, kärna ur och skär äpplet i klyftor. Blanda majsstärkelse, socker och kanel och vänd runt äppelklyftorna i blandningen. Lägg klyftorna över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter.

4

Toscasmet: Blanda smör, socker, vaniljsocker, mjölk, mjölk och mandelspån i en kastrull och värm under omrörning tills glasyren tjocknar.

5

Ta ut kakan och bred försiktigt toscasmeten över kakan. Grädda klart mitt i ugnen ca 15 minuter tills kakan fått fin färg.

Scroll to Top