Klassisk lasagne

Du behöver 12 st lasagneplattor Köttfärsås: 1 st gul lök 1 st vitlöksklyfta 1 st morot 2 st stjälkar blekselleri 140 g tärnat bacon 0.5...

Du behöver

  • 12 st lasagneplattor

Köttfärsås:

1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 st morot
2 st stjälkar blekselleri
140 g tärnat bacon
0.5 dl olivolja
500 g nötfärs
1 dl vitt vin eller rött vin
500 g krossade tomater
0.5 dl tomatpuré
2 st oxbuljongtärning eller grytbuljong
1 st lagerblad
salt
1 msk färsk basilika

Béchamelsås med ost

1 l mjölk
50 g smör
1 dl vetemjöl
salt och peppar
1 krm muskotnöt riven
2 dl gratängost riven
1 dl riven parmesanost

Garnera med:

cocktailtomater
basilika

Ugn: 200°

Gör så här

1

Skala och hacka lök, vitlök och morot. Skär selleristjälkarna i små tärningar. Fräs hackade grönsakerna och bacon i 2 msk olivolja i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Bryn köttfärsen i resten av oljan tills den blir smulig. Lägg över i grytan.

2

Tillsätt tomater, tomatpuré, vin, buljongtärningar och lagerblad. Låt såsen koka under lock, minst 40 minuter. Rör om då och då. Ta bort lagerbladet och smaka av med salt och peppar. Krydda med färsk basilika

3

Värm mjölken. Smält smöret i en stor kastrull och rör ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Rör såsen slät mellan varje omgång mjölk. Låt såsen koka under omrörning, ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt. Ta såsen från plattan och rör ner osten, tills den smälter.

4

Varva lasagneplattor med köttfärssås och béchamelsås i en smord ugnsfast form, ca 22×30 cm. Avsluta med béchamelsås. Tillaga i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. Garnera med delade cocktailtomater och basilika. Servera med blandad sallad.

Scroll to Top