RECEPT FRÅN HJ

Kladdkaka med morötter

Som kladdkaka och morotskaka i ett! Kanel, kardemumma och ingefära sätter god smak. Kronan på verket blir en frisk färskostfrosting.

Av . Foto: Anders Norrsell

Tillagningstid: 90 minuter
10 bitar

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 krm mald ingefära
  • 1 krm salt
  • 2 dl vetemjöl
  • 120 g finrivna morötter
  • 150 g smält smör
  • Frosting

  • 100 g färskost
  • 50 g rumstempererat smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 st riven morot
  • Garnering

  • 1 st liten morot
  • 1 msk flytande honung
  • Ugn: 175°, 100°

Gör så här

1

Rör ihop ägg, strösocker, farinsocker, vaniljsocker, kryddor och siktat vetemjöl. Vänd ner morötterna och vänd om försiktigt. Tillsätt det smälta smöret och rör om.

2

Fördela smeten i en smord och bröad form, ca 20 cm i diameter. Grädda strax under ugnens mitt i 20–22 minuter. Kakan ska vara torr i kanterna och lite kladdig i mitten. Låt svalna.

3

Sänk ugnsvärmen.Skala moroten och hyvla den tunt. Fördela skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över honung och vänd runt.

4

Grädda strax under ugnens mitt i 50–60 minuter. Låt svalna.

5

Frosting: Vispa färskost och smör med florsocker. Tillsätt riven morot och rör om. Bred frostingen över kakan.

6

Garnering: Garnera med rostad morot.


Recept