Kladdkaka med fudgetopp
Med fudge och bär på toppen blir den här kakan oemotståndlig
Av Kerstin Svensson. Foto: Olof Abrahamsson
Du behöver
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 3 dl strösocker
- 1.5 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 5 msk kakao
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl strösocker
- 100 g mörk choklad
- 100 g smör
- hallon
- blåbär
- jordgubbar
- physalis
- vispgrädde
Kladdkaka
Fudge
Garnera med
Servera med
Ugn: 175 grader
Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Rör ihop ägg och socker. Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao och sikta ner i smeten. Häll i smöret.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 24 cm i diameter. Smörj kanterna och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt kakan kallna.
Fudge: Koka upp grädde, sirap och socker i en kastrull. Hacka chokladen grovt och lägg ner i kastrullen. Småkoka i cirka 15 minuter tills fudgen är tjock. Ta den av värmen och rör i smöret i bitar.
Häll fudgen i formen. Kyl i minst 3 timmar så att fudgen stelnar.
Låt kakan bli rumstempererad före servering. Garnera med bär och servera med grädde.