RECEPT FRÅN HJ

Kladdkaka med fudgetopp

Med fudge och bär på toppen blir den här kakan oemotståndlig

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
1 styck

Du behöver

    Kladdkaka

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 msk kakao
  • Fudge

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • Garnera med

  • hallon
  • blåbär
  • jordgubbar
  • physalis
  • Servera med

  • vispgrädde
  • Ugn: 175 grader

Gör så här

1

Smält smöret i en kastrull. Rör ihop ägg och socker. Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao och sikta ner i smeten. Häll i smöret.

2

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 24 cm i diameter. Smörj kanterna och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt kakan kallna.

3

Fudge: Koka upp grädde, sirap och socker i en kastrull. Hacka chokladen grovt och lägg ner i kastrullen. Småkoka i cirka 15 minuter tills fudgen är tjock. Ta den av värmen och rör i smöret i bitar.

4

Häll fudgen i formen. Kyl i minst 3 timmar så att fudgen stelnar.

5

Låt kakan bli rumstempererad före servering. Garnera med bär och servera med grädde.


Recept