Kirskålspaj
Ät upp din kirskål istället för att lägga den i komposten.
Av Kerstin Svensson. Foto: Olof Abrahamsson
Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 150 g smör
- 2 msk kallt vatten
- 500 g kirskål
- 1 st gul lök
- 1 msk olivolja
- 2 st vitlöksklyftor
- 3 st ägg
- 3 dl mjölk
- 1 dl riven ost
- timjan
- peppar
- 100 g fetaost
Pajdeg:
Fyllning:
Äggstanning:
Ugn: 200°
Gör så här
Pajdeg: Arbeta ihop mjöl, smör och vatten till en deg. Låt den vila i kyl i 30 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, 24 cm i diameter. Nagga bottnen och förgrädda i 10 minuter.
Fyllning: Rensa kirskålen så stjälkarna kommer bort. Förväll i kokande vatten och låt den rinna av väl. Skala och hacka löken. Fräs den i olja tillsammans med pressad vitlök. Lägg i kirskålen. Lägg blandningen i pajskalet.
Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, riven ost, timjan och peppar och häll i formen. Smula fetaosten över och grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera med tomater.
Ät upp din kirskål istället för att lägga den i komposten.