RECEPT FRÅN HJ

Karlsbadergifflar

Stora, saftiga gifflar med en läcker mandelfyllning.

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
24 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 225 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 1 msk bakpulver
  • vetemjöl ca 10 dl
  • Fyllning:

  • 75 g smör
  • 75 g mandel mald
  • 0.75 dl strösocker
  • Till pensling:

  • ägg
  • mandelspån
  • Ugn: 250°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och till-sätt mjölken och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2

Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, ägg och bakpulver blandat med mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

3

Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, mandel och socker.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Kavla ut bitarna till längder som är 50x17 cm. Skär längderna i 12 trekanter.

5

Lägg en klick fyllning på den breda änden och rulla ihop mot spetsen. Lägg gifflarna på en plåt med bakpapper med spetsen ner. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter.


Recept