Du behöver
- 50 g jäst
- 225 g smör
- 2.5 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 0.75 dl strösocker
- 1 st ägg
- 1 msk bakpulver
- vetemjöl ca 10 dl
Fyllning:
75 g smör
75 g mandel mald
0.75 dl strösocker
Till pensling:
ägg
mandelspån
Ugn: 250°
Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och till-sätt mjölken och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, ägg och bakpulver blandat med mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, mandel och socker.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar. Kavla ut bitarna till längder som är 50×17 cm. Skär längderna i 12 trekanter.
Lägg en klick fyllning på den breda änden och rulla ihop mot spetsen. Lägg gifflarna på en plåt med bakpapper med spetsen ner. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter.