Du behöver
- 1,5 msk kardemummakärnor stötta
- 50 g jäst
- 200 g smör
- 5 dl mjölk
- 1,5 dl vit sirap
- 1 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 17 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör rumsvarmt
0,5 dl lemon curd
1 st citron skalet av
0,5 tsk vaniljpulver
200 g vit choklad
Pensling:
ägg
mandelspån
pärlsocker
Ugn: 225°
Gör så här
Fyllning: rör smöret smidigt med lemon curd, citronskal och vaniljpulver. Riv chokladen grovt.
Smula jästen i en skål. Smält smöret tillsammans med stött kardemumma. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Lös upp jästen i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, sirap. Ägg, salt och mjöl.
Arbeta degen väl tills den blir blank och smidig. Låt den jäsa övertäckt i 1 timme.
ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut till en platta 30×45 cm och bred på fyllning och strö på choklad.
Vik plattan i tre delar och skär i strimlor. Vrid ihop till knutar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på mandel och pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter.
Bra deg, lätt att kavla.Tydlig kardemummasmak och en mild citrus- och vit choklad fyllning. Recept: Sara Marteus