RECEPT FRÅN HJ

Kardemummabullar med saffransfyllning

Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
50 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl sirap vit
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • vetemjöl ca 14 dl
  • Fyllning:

  • 1 st saffran kuvert
  • 1 st sockerbit
  • 0.5 dl socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 100 g mandelmassa
  • Pensling:

  • ägg
  • pärlsocker
  • Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
2
Fyllning: Stöt saffran med sockerbit i en mortel och rör ihop med rumstempererat smör, socker och riven mandelmassa.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta och bred på fyllning. Rulla ihop plattan från långsidan och skär varje rulle i 25 i bitar. Ställ med snittytan upp på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
4
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ca 8 minuter.

Kommentar:
Om man inte tycker om saffran tillsätt finrivet skal från 1 apelsin istället.

Recept