Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 2 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 3 st kardemummakärnor stötta
- 2 st ägg
- 18 dl vetemjöl special ca
- 200 g smör rumsvarmt
Fyllning:
1,5 dl ljust muscovadosocker
2 tsk kardemumma malen
200 g mandelmassa riven
150 g smör rumsvarmt
2 msk ströbröd
1 msk vaniljsocker
bittermandelarom några droppar
1 msk vatten
Pensling:
ägg
pärlsocker
Gör så här
Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37• och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och mjöl. Blanda ner smöret i kuber och knåda i minst 10 minuter tills degen är slät och fin. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
Rör ihop fyllningen. Späd med mer vatten om den känns för tjock.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje till en platta 60×30 cm. Bred på fyllning och vik degen dubbel. Skär i remsor och snurra ihop till knutar. Låt bullarna jäsa övertäckta i 1 timme.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter.
Bullar med smak av kardemumma och mandel. Recept: Anna Ersson