Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 1 dl socker
- 2 tsk kardemumma malen
- 1 st ägg
- vetemjöl ca 15-16 dl
Fyllning:
125 g smör eller margarin
1.5 dl socker
2.5 tsk kanel
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
mandelspån
pärlsocker
Ugn: 250°/200°
Det här behövs till ca 20 bullar
och 2 längder:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig ordentligt.
2
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
3
Rör under tiden samman matfett med socker och kanel till fyllningen.
4
Stjälp upp degen och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut den ena degbiten till ca 20×50 cm. Bred knappt hälften av fyllningen över den.
5
Rulla samman och skär rullen i ca 20 lika stora bitar. Lägg bullarna, med snittytan uppåt, på plåt klädd med bakplåtspapper eller i pappersformar. Låt bullarna jäsa under duk ca 30 minuter.
6
Dela resterande deg i två lika stora bitar. Kavla ut dem till rektangulära plattor. Bred fyllningen över dem. Rulla samman och lägg dem med skarven nedåt på plåt klädd med bakplåtspapper.
7
Klipp djupa jack i rullarna och vik dem växelvis åt höger och vänster. Låt längderna jäsa under duk ca 30 minuter.
8
Pensla bullar och längder med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda bullarna mitt i 250° varm ugn ca 8 minuter och längderna i nedre delen av 200° varm ugn ca 15–20 minuter. Låt bullar och längder kallna under duk på galler. De går att frysa.