Kanelbullar och kanellängd

Nybakade kanelbullar är bland det godaste som finns. Baka en kanellängd också när du ändå är i farten!

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 2 tsk kardemumma malen
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 15-16 dl

Fyllning:

125 g smör eller margarin
1.5 dl socker
2.5 tsk kanel

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
mandelspån
pärlsocker

Ugn: 250°/200°

Det här behövs till ca 20 bullar
och 2 längder:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig ordentligt.

2
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Rör under tiden samman matfett med socker och kanel till fyllningen.

4
Stjälp upp degen och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut den ena degbiten till ca 20×50 cm. Bred knappt hälften av fyllningen över den.

5
Rulla samman och skär rullen i ca 20 lika stora bitar. Lägg bullarna, med snittytan uppåt, på plåt klädd med bakplåtspapper eller i pappersformar. Låt bullarna jäsa under duk ca 30 minuter.

6
Dela resterande deg i två lika stora bitar. Kavla ut dem till rektangulära plattor. Bred fyllningen över dem. Rulla samman och lägg dem med skarven nedåt på plåt klädd med bakplåtspapper.

7
Klipp djupa jack i rullarna och vik dem växelvis åt höger och vänster. Låt längderna jäsa under duk ca 30 minuter.

8
Pensla bullar och längder med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda bullarna mitt i 250° varm ugn ca 8 minuter och längderna i nedre delen av 200° varm ugn ca 15–20 minuter. Låt bullar och längder kallna under duk på galler. De går att frysa.

Scroll to Top