Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 dl socker
- 1.5 tsk stött kardemumma
- vetemjöl ca 14-15 dl
Fyllning:
150 g smör eller margarin
0.75 dl socker
1 msk kanel mald
Garnering och pensling:
ägg uppvispat
pärlsocker
Ugn:
225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig.
2
Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek under duk, ca 30 minuter.
3
Rör under tiden samman matfett, socker och kanel till fyllningen.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje degbit till en ca 30×45 cm stor degplatta.
5
Bred fyllningen över halva degplattan och vik den andra halvan över. Skär degplattan i ca 2 cm breda bitar. Vrid degremsorna till lösa “knutar”.
6
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
7
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter eller tills bullarna har fin färg och är genomgräddade. Låt kallna på galler under duk.